Vad är ‘De assimilerade’?

Mitt namn är Robin Tinglöf och jag är upphovsman till utställningen De assimilerade. En utställning som handlar om att hitta sina rötter.

År 2014 hittade jag mina rötter hos Resandefolket och i en ganska okänd del av svensk nutidshistoria. En historia kantad av förföljelse och institutionell rasism där målet under 1900-talet var att utplåna en del av den svenska befolkningen, de resande eller de som också kallades för ”tattare”. Med praktiska åtgärder så som omhändertagande av barn och tvångssterilieringar arbetade kommuner, myndigheter och institutioner målinriktat med att förbättra det så kallade ”människomaterialet” och den svenska folkstammen.

Tio-tusentals svenskar, inklusive mig själv, är frukten av den hårdföra politik som fördes mot Resandefolket under 1900-talet och vi är ‘de assimilerade’.

Om detta vill jag berätta i min utställning. // Robin Tinglöf

Här kan du läsa mer om De assimilerade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.